A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

УВАГА! До відома жителям громади!

Дата: 05.05.2020 11:12
Кількість переглядів: 502

       Фото без опису

Відповідно до листа Державної екологічної інспекції в Одеській області звертаємо Вашу увагу на збільшення випадків виникнення пожеж на відкритих територіях з початку 2020 року.

       Причиною переважної кількості випадків є недбала поведінка людей з вогнем та порушення правил пожежної безпеки. Спалювання сухої трави в природних екосистемах або листя на присадибних ділянках може з легкістю переростати у неконтрольоване горіння, чим загрожує знищенням лісового фонду держави, біоресурсів, будівель та споруд житлового сектору, спричиняти забруднення атмосферного повітря, що в свою чергу є прямою загрозою навколишньому природному середовищу, здоров’ю та життю людей.

       За спалювання трави передбачена адміністративна а також кримінальна відповідальність. Так, за випалювання пасовищ, стерні, рослинності чи її залишків, листя, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф становить від 170 до 340 грн для громадян і від 850 до 1190 грн – для посадових осіб. У випадку паління багаття на території природно-заповідного фонду людям загрожує штраф від штраф від 340 до 680 грн для громадян і від 1190 до 1700 грн для посадових осіб. Крім цього, відповіднодо статті 245 ККУ, за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність: штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.

        На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна рада України посилила відповідальність за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя, ухваливши відповідний законопроект. Законопроект №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря й знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)».

       Відповідно до ухваленого закону в Україні у 20 разів підвищили штраф за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва (якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей або для довкілля) до 30600-61200 гривень.

       Також зросли штрафи і за підпали, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспземлях вогнем. Їх підвищили у 18 разів – до 91800-153000 гривень.

        Підвищили штрафи і в адміністративному кодексі України, зокрема в статті про порушення вимог пожежної безпеки в лісах. За це збільшили штрафи також у 18 разів – до 1530-4590 гривень.

        Водночас унаслідок знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем або виникнення лісової пожежі штрафи зростуть до 4590-15300 гривень.

        За випалювання на сільгоспземлях, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тепер загрожує штраф у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень.

        Відповідно до ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Положення про Державну екологічну інспекцію в Одеській області, затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 28.09.2017 року №652, Інспекція здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами – нерезидентами вимог природоохоронного законодавства.  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь