A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ

Дата: 20.07.2021 14:54
Кількість переглядів: 274

На сучасному етапі становлення суспільства гендерна рівність набуває все більшого значення, адже одним із критеріїв сучасного суспільного розвитку виступає соціальна справедливість, до якої входить дотримання усіх прав людини та подолання форм дискримінації, у тому числі гендерної.

Гендерну рівність розглядають як однаковий правовий статус чоловіків та жінок, що надає спроможність особистостям користуватися однаковими правами та можливостями у всіх сферах життєдіяльності. Гендерна рівність належить до фундаментальних засад прав особи. Норми будь-якої галузі права повинні відповідати загальним принципам права, у тому числі принципу гендерної рівності.

Таким чином, норми всіх без винятку галузей права мають певний гендерний вимір. Категорія гендерної рівності містить множину імплікацій, а саме:

• рівність прав – це законодавче наділення однаковими правами осіб чоловічої та жіночої статей у всіх сферах життя;

 • рівність можливостей – забезпечення (гарантії) на практиці рівних умов щодо рівного розподілу, використання політичних, економічних, соціальних та культурних цінностей, які виключають дискримінацію та обмеження будь-якої статі, що негативно впливають на життєдіяльність і самовираження;

• забезпечення рівних умов для реалізації прав та можливостей;

• «гендерна симетрія» – стан, при якому принцип рівних прав і можливостей для жінок і чоловіків реалізований на практиці.

У професійній діяльності працівників реалізація ідеї гендерної рівності при наданні допомоги займає одне із найголовніших місій. Соціальне обслуговування населення базується на принципах прав людини та законах України, які визначають можливість громадянина отримати допомогу та підтримку незалежно від статі. Надання допомоги громадянам з урахуванням гендерної чутливості є ознакою гендерної компетентності працівників. Використання гендерночутливого підходу під час надання допомоги відображає гендерну культуру працівників, без якого робота з клієнтом буде малоефективною.

Отже, гендерної рівності – це суспільство, у якому чоловікам та жінкам надаються рівні можливості для добровільної участі в усіх видах діяльності як рівноправним партнерам у суспільстві і в якому чоловіки та жінки користуються рівними політичними, економічними, соціальними і культурними привілеями, а також несуть однакову відповідальність

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь