A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

«СТРАТЕГIЯ РОЗВИТКУ КОЖНОЇ ГРОМАДИ МАЄ ГАРМОНIЙНО ВПИСУВАЛАСЯ В СТРАТЕГIЮ РОЗВИТКУ РАЙОНУ, А РАЙОННА – В ОБЛАСНУ» – СЕРГІЙ ГРИНЕВЕЦЬКИЙ

Дата: 17.12.2021 12:42
Кількість переглядів: 201

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький продовжує проводити робочі наради з представниками районів та громад області. Чергова відбулась з представниками Білгород-Дністровського району, до складу якого також увійшли колишні Саратський, Татарбунарський райони, села Кароліно-Бугаз Овідіопольського району та Олександрівка Тарутинського району.

Говорячи про потенціал Білгород-Дністровського району Сергій Гриневецький, на початку наради, відзначив, що – це один з найпотужнiших райoнiв Одещини, площа якого бiльше 5-ти тисяч квадратних кiлометрiв, 200 тисяч населення, прибережна зона.

«Це – стратегiчний район, тут проходить державний кордон. І якщо говорити про роль i вагомість Білгород-Дністровського району, то варто відзначити, що тут доволi серьозний туристичний потенцiал, тут потужний потенцiал в агропромисловому комплексi, тут є питання, пов’язанi з розвитком морегосподарського комплексу в умовах приватизацiї, бо ж Бiлгород-Днiстровський порт виставлено на приватизацiю. Хочу сказати, що це один з найперспективнiших районiв, це – туристичний магнiт, i щоб це було ефективним для цього потрібно покращувати його iнфраструктуру» – сказав голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Але робоча нарада проводиться з метою не тільки аналізу позитивних зрушень і досягнень, а й перш за все, для виявлення та обговорення проблем і пошуку спільних шляхів їх вирішення.

Щодо проблемних питань, якi голова Одеської облдержадміністрації обговорив в першу чергу, це були питання реалiзацiї крупних державних проєктiв: будiвництво лiнiї електромереж 330 кiловольт, дороги в обхiд Паланки, будiвництво мосту через Днiстровський лиман, питання зрошувальних систем, питання виноградарства і виноробства, розвитку тваринництва та переробки і особливо питання роботи об’єднаних територiальних громад на перспективу.

«На території Білгород-Дністровського району, в рамках програми Президента України «Велике будівництво», в 2021 році, збудовано в Білгород-Дністровській міській територіальній громаді, бігові доріжки на стадіоні ДЮСШ в місті Білгород-Дністровський. В Татарбунарській міській громада зроблено капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Татарбунари-Кам’янське протяжність 10 км. І в Старокозацькій сільській громаді проведено капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення (Р-72) ділянка протяжністю 10 км» - поінформував учасників наради голова Білгород-Дністровської райдержадміністрації Василь Самокиш.

Але важливим, на думку Сергія Гриневецького, для району є й завершення тих реформ в селах, на які всі очікують після процесу децентралізації. Щодо економічної ситуації, то переконаний голова ОДА, необхідно спрямувати зусилля на мобілізацію внутрішніх резервів і можливостей району. Необхідно дбати і про соціальний захист тих, хто цього потребує. Потужний аграрний потенціал району варто значно краще використовувати. Тим паче, що зараз Урядом прийнято національну програму відновлення зрошувальних систем.

«Стратегiя розвитку кожної територiальної громади має гармонiйно вписувалася в стратегiю розвитку району, а районна – в обласну. Ну i звичайно ж я зробив акцент на якiсній пiдготовці проєктно-кошторисної документацiї. Сьогоднi держава готова надавати кошти, але треба, щоб дiйсно цi проєкти були значущими, i щоб вони давали як соцiальний ефект, так i ефект створення додаткових робочих мiсць. Ситуація з роботою територіальних громад в деяких питаннях зійшла «глухий кут»: ну не може так бути, що 70% бюджету громади використовується на утримання апарату. Та й «тіньова економіка» досить міцно вкоренилась в Білгород-Дністровському районі і про це свідчить фінансова світність» – сказав голова Одеської ОДА.

Так за інформацією директору департаменті фінансів Марини Зінченко, бюджет Білгород-Дністровського району складається з бюджетів 16 громад. За 11 місяців поточного року до місцевих бюджетів району надійшло 938,0 млн грн, що становить 4,9% від загального обсягу надходжень по області.

«По податкам на доходи фізичних осіб – надійшло 420,3 млн.грн., виконання плану становить 104,7 %, додатково вдалось отримати 18,8 млн грн. При цьому є ряд й проблемних питань: із 16 бюджетів територіальних громад не забезпечили виконання планових показників 2: Тузлівська (-1,2 млн.грн) та Шабівська (-3,8 млн грн). До того ж, суми залишку на рахунках по місцевим фондам охорони навколишнього природного по Білгород-Дністровському району становлять 354,2 тисяч грн. Також існує заборгованість по закладам охорони здоров’я з захищених видатків, зокрема, по КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» та «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня» - сказала Марина Зінченко.

За розрахунковими даними Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОДА, рівень середньомісячної заробітної плати у Білгород-Дністровському районі за січень-вересень 2021 року становить – 9 024 грн.

«Динаміка середньомісячної заробітної плати - негативна, відбулось зменшення на 9%, за рахунок галузей державного управління та оборона з 12 998 грн до 10 269 грн, освіта з 14 070 грн до 9 047 грн. В Білгород-Дністровському районі 26 936 офіційно працюючих осіб, (2 044 суб’єктів господарювання), з них заробітну плату отримують до 7 000 грн – 7 580 осіб, від 7 001 до 10 000 грн – 8 254 особи, 10 001 і більше – 11 102 особи. Тому що має місце заробітна плата «у конвертах», а це відповідно ухилення від сплати усіх податків та зборів. На території Білгород-Дністровського району є 3 підприємства боржника із загальною сумою заборгованості з виплати заробітної плати 21 338,4 тис. грн: ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт», АТ «Гемопласт», КП «Житлово-комунальне господарство смт. Сергіївка» - повідомив Дмитров Радулов.

Підсумовуючи нараду голова Одеської облдержадміністрації зазначив, що питання відновлення зрошуваних систем, розвиток «зеленої енергетики», ліквідація стихійних сміттєзвалищ, будівництво та ремонт місцевих доріг, збереження унікальної пам’ятки архітектури Білгород-Дністровської фортеці, мають стати ключовими в подальшій роботі і районних органів влади, і представників територіальних громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь