A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

СЬОГОДНІ ДОСЛІДНИЦЬКИЙ КРИГОЛАМ «НООСФЕРА» ВИРУШИВ З ОДЕСИ ДО АНТАРКТИКИ

Дата: 31.01.2022 12:12
Кількість переглядів: 138

Сьогодні в Одеському морському порту відбулась прес-конференція з нагоди першого виходу в Антарктиду науково-дослідного судна «Ноосфера». Цей криголам раніше перебував у складі Британської антарктичної місії під назвою James Clark Ross. У 2021 році судно продали Національному антарктичному науковому центру Міністерства освіти і науки України. А 5 жовтня 2021 року криголам зайшов у акваторію Одеського порту. Портом його приписки визначено Одесу.

28 січня криголам «Ноосфера» взяв курс на Антарктиду в напрямку української полярної станції «Академік Вернадський». Це символічно, адже 28 січня вважається датою відкриття Антарктиди, а для України це стало датою повернення до досліджень Південного океану після 20-річної перерви.

«Сьогодні відбувається знаменна подія і не тільки в нашій державі, а й переконаний, в світовій науці. У жовтні минулого року, під час робочої поїздки до Одеської області Президент України Володимир Зеленський оглянув придбаний коштом держави науково-дослідний криголам «Ноосфера», який забезпечуватиме логістику для української антарктичної станції «Академік Вернадський». Глава держави відзначив, що розроблятиметься масштабна програма з відродження науково-дослідного флоту України, яка включатиме будівництво 36 суден. Приємно, що саме з Одещини починається відновлення українського наукового флоту і завдяки Програмам Президента відбувається розбудова не тільки інфраструктури, в соціальній, медичній, освітній і спортивній сфері, будівництво доріг, але й приділяється увага вітчизняній науці та морегосподарському комплексу», – сказав відкриваючи зустріч з представниками засобів масової інформації голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Криголам оснащений вісьмома спеціалізованими лабораторіями та пристосуваннями для відбору будь-яких проб з глибини до 8 км. Відтепер українським дослідникам будуть доступні майже 90% дна Світового океану. Наявність такого судна, пристосованого до роботи в умовах низьких температур, дає змогу значно розширити діапазон наукових досліджень.

Директор Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України Євген Дикий зазначив, що придбання криголама є важливою подією для українського флоту. За його словами, нова назва судна – «Ноосфера» – влучно відображає вчення видатного українського науковця Володимира Вернадського.

«Екіпаж криголаму складається з 26 осіб – як українських, так і іноземних фахівців, зокрема, які раніше працювали на Британську антарктичну службу. Також на його борту зараз і вчені, які проводитимуть дослідження по всьому маршруту «Ноосфери». Спершу на судно чекає довга дорога до Пунта-Аренасу (Республіка Чилі). Там на його борт підніметься друга група вчених, які досліджуватимуть Південний океан, та команда 27-ї Української антарктичної експедиції, що має замінити нинішніх зимівників на станції «Академік Вернадський». Далі шлях лежатиме через протоку Дрейка на нашу станцію. Туди будуть доставлені різноманітні вантажі: від річного запасу провізії до будівельних матеріалів і техніки, адже цього разу завдяки криголаму вантажів можна доставити більше, ще й напряму з України. Після розвантаження судна впродовж кількох тижнів виконуватиметься наукова програма в атлантичному секторі Антарктики та в акваторії довкола Антарктичного півострова» - сказав Директор Національного антарктичного наукового центру МОН.

За словами Євгена Дикого, роботи передбачені на трьох полігонах: полігон в поблизу Аргентинських островів, неподалік «Вернадського» (14 станцій), Південно-Шотландський полігон (21 станція на 7 розрізах), Південно-Оркнейський полігон (36 станцій на 7 розрізах). Ці райони мають не тільки складні гідрофізичні умови, що формують систему водних мас океанів Південної півкулі Землі, а й високе біологічне різноманіття. Тут проходять основні міграційні шляхи криля, риб та китів. Передбачається дослідити течії, зміни в солоності та температурі різних водних мас.

«Планується, що під час рейсу «Ноосфера» вперше перетне Південне полярне коло і досягне затоки Маргеріт або Маргарет-Бей на західній стороні Антарктичного півострова. Після завершення наукової програми судно забере учасників 26-ї Української антарктичної експедиції, які вже майже рік працюють на «Вернадському», і далі через Чилі та Фолклендські острови рушить додому» - додав Директор Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України Євген Дикий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь