A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

БІЗНЕС-ОМБУДСМЕН РОМАН ВАЩУК ЗУСТРІВСЯ З ПРЕДСТАВНИКАМИ БІЗНЕСУ ОДЕЩИНИ

Дата: 02.02.2022 15:34
Кількість переглядів: 110

Сьогодні в Одеській обласній державній адміністрації відбулась робоча зустрічі голови ОДА Сергія Гриневецького з бізнес-омбудсменом Романом Ващуком та представниками бізнесу Одеської області. Сторони обговорили поточні виклики ділового та інвестиційного клімату в країні, роботу облдержадміністрації, налагодження ефективного діалогу між бізнесом та державними органами.

«Вітаємо Романа Ващука з призначенням новим бізнес-омбудсменом. Ми очікуємо на продовження ефективного співробітництва з Радою бізнес-омбудсмена та сподіваємося, що наші спільні зусилля призведуть до покращення бізнес-клімату в Одеській області» - зазначив на початку зустрічі голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Роман Ващук розповів про тенденції скарг бізнесу та можливості Ради бізнес-омбудсмена, як органу досудового вирішення спорів, у захисті прав підприємців від недобросовісної поведінки держорганів.

«Офіс бізнес-омбудсмена України був утворений в грудні 2014 року у відповідності з Меморандумом про взаєморозуміння щодо підтримки української антикорупційної ініціативи, укладеним між урядом України, Українським союзом промисловців і підприємців, ЄБРР, Організацією економічного співробітництва і розвитку, Американською торгівельною палатою, Європейською Бізнес-Асоціацією, Федерацією роботодавців України та Торгово-промисловою палатою України» - сказав Роман Ващук.

За його інформацією За 6,5 років роботи Рада бізнес-омбудсмена розглянула 635 звернень від підприємців Одещини та допомогла їм повернути 544 млн грн.

«Це вказує на те, що механізм бізнес-омбудсмена дієвий. У штаті Ради бізнес-омбудсмена 32 співробітника плюс я. З них 20 – висококваліфіковані правники, які працюють в інтересах бізнесу і держави. Ми маємо тристоронню структуру управління та нагляду у нашій установі: це Європейський банк реконструкції, це Кабмін в особі Міністерства економіки і п’ять українських бізнес-асоціацій. Наша команда Ради бізнес-омбудсмена щодня розглядає і розв’язує скарги бізнесу — від найменшого до найбільшого — і на підставі цього досвіду ми готові до системної співпраці з Прем’єр-міністром, як консультативно-дорадчий орган» - додав бізнес-омбудсмен.

За інформацією Романа Ващука торік до бізнес-омбудсмена надійшло 2182 скарги, тоді як в 2020-му їх було 1737-м. Це збільшення на 26%. Традиційно найбільший блок питань – податкові, вони займають 62%. По правоохоронним органам надійшло 14% скарг, на дії державних регуляторів - 6%, місцевого самоврядування - 4%, митниці - 3%.

«Збільшення скарг, можливо, частково віддзеркалює те, наскільки гравці ринку знають нас і готові звертатися до нас. Найбільше скарг подавали підприємства гуртової торгівлі - 23%, ще 17% скарг надійшло від підприємств сільського господарства і гірничодобувна промисловість, 11% - виробничі компанії, ФОПи - 9%, будівництво і нерухомість - 9%. Серед наших скаржників малі підприємства - 74%, а великі - 26%» - повідомив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Окрема увага – на посиленні захисту малого і середнього підприємництва, що найбільш уразливе до зростання цін, посилення податкового навантаження, зміни «правил гри» на ринку.

«Якщо йдеться про нашу діяльність тут, то я б хотів, щоб та кількість скарг перетворилася в якість узагальнених рекомендацій. Ми вже їх маємо, але могли б краще представляти людям. Щодо бізнес-клімату чого б я хотів? Щоб українці і одесити безпосередньо набралися впевненості в своїй країні, у цій правовій державі. Правова впевненість є фундаментом усього. Бо мене постійно вражає різниця між статистичною Україною і Україною, яку ви бачите, якщо поглянете у вікно» - зазначив Роман Ващук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь