A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЗРК NASAMS ТА IRIS-T

Дата: 17.10.2022 11:58
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

--------------

 IRIS-T SLM – зенітний ракетний комплекс середнього радіусу дії, розроблений німецькою компанією Diehl Defence. Формально його прийняли на озброєння Бундесверу в 2017 році, але реальних поставок німецькій армії ще не було.

Комплекс призначений для знищення літаків, гелікоптерів, безпілотних літальних апаратів, крилатих та балістичних ракет.

IRIS-T SLM оснащений ракетами класу «повітря-повітря», у пусковій установці вісім ракет. Стандартна батарея IRIS-T складається з трьох пускових установок, пункту керування та радара TRML-4D (кут огляду радара становить 360 градусів, дозволяють системі відстежувати цілі на відстані до 250 км).

«Якщо у нас повністю заряджені три пускові установки, що входять до складу, тобто всього 24 ракети, це означає, що він може одночасно знищувати 24 цілі. Тобто якщо в ударі задіяно багато ракет, то у випадку з IRIS-T більшість ракет, якщо їх помітить система, буде знищено», – розповіли у Повітряних силах ЗСУ.

Час розгортання комплексу складає 10 хвилин. Дальність дії ракет до 40 км і на висоту до 20 км.

  ЗРК NASAMS, які Україна сподівається отримати незабаром, це спільна розробка американської та норвезької компаній. Як засіб ураження застосовуються ракети AIM-120A класу «повітря-повітря».

IRIS-T SLM та NASAMS схожі: обидва комплекси можуть захистити і від літаків, і від ракет; їх дальність та висота ураження цілі аналогічні в останніх модифікаціях – 40 кілометрів та 20 кілометрів відповідно; вони можуть перехоплювати цілі, що летять зі швидкістю до 3600 км/год.

При цьому в комплексі NASAMS використовуються ракети з радіолокаційним наведенням, а IRIS-T – з інфрачервоним.

Батарея NASAMS складається з дев'яти пускових установок на 54 ракети (тобто більше, ніж у IRIS-T), пункту керування та трьох радарів AN/MPQ-64.

На відміну від IRIS-T, NASAMS має оптичне наведення, яке дозволяє запускати ракети без включення радара, щоб не видавати свою позицію.

У Повітряних силах ЗСУ розповіли, що системи ППО IRIS-T та NASAMS можуть працювати разом і будуть пов'язані в єдину інформаційну мережу – це дозволить при фіксуванні цілі одним комплексом збити його за допомогою іншого: «Якщо стоїть стара система «Бук» і бачить ціль, вона її знищує. Якщо вона її не бачить, вона її не знищує, навіть якщо бачить сусідня установка. У NASAMS, IRIS-T та Patriot всі цілі заводяться в єдиний простір і формують єдину картинку повітряного простору».

Слово і діло


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь