A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Визнання фізичної особи недієздатною

Дата: 31.10.2022 12:08
Кількість переглядів: 217

Визнання фізичної особи недієздатною – серйозна та кропітка справа, розглядати яку уповноважений лише суд. Адже єдиною підставою для такого рішення є нездатність людини внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною чітко регламентований Цивільним процесуальним Кодексом України. 

До юристів Роздільнянського МЦ звернулася пані Галина і розповіла, що її сина було визнано недієздатним, проте лікар їй повідомив, необхідно подати до суду ще одну заяву. 

Коментує юрист центру Роман Непочатов.

На першій нашій зустрічі пані Галина була дуже розгублена і спантеличена, адже її син вже був визнаний судом недієздатним і знаходився на лікуванні у медичному закладі з надання психіатричної допомоги. Дзвінок лікаря став для неї повною несподіванкою. Адже про те, що сина визнано недієздатним не назавжди і згодом потрібно буде вчиняти додаткові дії вона забула.

Відповідно до приписів законодавства у справах про визнання фізичної особи недієздатною передбачено періодичний судовий контроль за наявністю або продовженням існування підстав для такого рішення. Цей принцип було визначено у рішеннях ЄСПЛ, знайшов він своє відображення і в Цивільному процесуальному кодексі України - у ч. 6 ст. 300 ЦПК встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки. І саме цей строк у випадку сина пані Галини мав невдовзі сплинути.

Для того, аби вирішити справу, було складено клопотання про продовження строку дії рішення суду щодо позбавлення особи дієздатності. Заявником виступала пані Галина як опікун свого недієздатного сина, а орган опіки та піклування  і медичний заклад виступали заінтересованими сторонами. 

Хто ще може бути заявником у подібних справах?

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати сам опікун або представник органу опіки та піклування.

Коли необхідно подати клопотання?

Воно має бути подано не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до закінчення строку, на який особу позбавили дієздатності, цей строк, в свою чергу, не може перевищувати двох років.

Що треба взяти до уваги при розгляді таких справ?

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. 

У випадку з сином пані Галини така експертиза була проведена і її висновок підтвердив доцільність продовження строку дії рішення про визнання його недієздатним.

Крім того, з метою встановлення ступеню наявності чи відсутності змін в психічному здоров'ї сина пані Галини, медичний заклад з надання психіатричної допомоги забезпечив його участь у судовому засіданні під час розгляду клопотання про продовження строку дії рішення суду щодо позбавлення дієздатності за допомогою відеозв’язку.

Також важливо пам’ятати, що такі справи розглядаються колегією у складі судді та двох присяжних.

Яке рішення ухвалив суд?

В результаті всебічного дослідження обставин справи суд продовжив строк дії рішення про визнання сина пані Галини недієздатним ще на два роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь