Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

23 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МОРСЬКОЇ ПІХОТИ

Дата: 23.05.2023 10:38
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

З метою вшанування мужності та героїзму морських піхотинців, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, Указом Президента України від 23 травня 2018 року №145/2018 встановлено відзначати День морської піхоти України щорічно 23 травня.

В цей день у 1918 році розпочалося формування першої регулярної частини даного роду військ – бригади морської піхоти Української Держави.

У часи Гетьманату процес створення морської піхоти України вийшов на системний рівень. 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав наказ №70 «Про початок формування бригади Морської піхоти в складі трьох полків для несення служби». Було визначено, що кожен полк складається з трьох куренів (батальйонів), а кожен з куренів мав по 4 піхотні і по одній кулеметній сотні (роті).

За планами Морського відомства Української Держави, 1-й полк морської піхоти мав дислокуватися в Одесі, 2-й в Миколаєві, 3-й в Херсоні. Підрозділи морської піхоти призначалися для берегової оборони та проведення десантних операцій. Проте до кінця правління Павла Скоропадського формування бригади так і не було завершене.

Долаючи непереборні труднощі в безупинних воєнних операціях, морпіхи Української Народної Республіки засвідчили високі бойові якості, стійкість та вірність Україні. І хоча з 1919 року українським військам довелося воювати далеко від моря, творці і командири флотських частин продовжували плекати військово-морські традиції.

Сучасна морська піхота Військово-Морських Сил Збройних Сил України є гідною спадкоємницею героїчних учасників визвольної боротьби часів Української революції 1917–1921 років. Сьогодні морська піхота оберігає країну, виконуючи надскладні спецзавдання. Від початку повномасштабної фази війни воїни бригади беруть участь у знищенні окупанта на різних напрямках півдня нашої країни.

Слава вам, нове покоління Героїв! З Днем морської піхоти!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь