Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

РИБАЛЬСТВО: ДУНАЙ ЗАРИБИЛИ ОСЕТРОВИМИ ВИДАМИ РИБ

Дата: 23.10.2023 09:33
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

18 жовтня за ініціативою Всесвітнього фонду природи WWF-Україна у річку Дунай на Одещині випустили понад 2,5 тис. особин осетрових видів риб.

Одеська область належить до провідних рибогосподарських регіонів країни. Ловлею риби, риборозведенням та промисловим виробництвом риби займаються понад 100 підприємств та організацій. Також в регіоні є мережа ставкових господарств, племрозплідників, рибопереробних заводів, цехів, наукових та педагогічних закладів, які готують кадри для рибної галузі.

Ініціатором заходу став Всесвітній фонд природи WWF-Україна, який вже понад 5 років займається збереженням осетрових видів риб в Україні. Зариблення відбулось завдяки фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe задля збереження осетрових видів риб в Україні.

Одеський осетринський комплекс виростив 2,5 тис. молоді осетрових видів риб, середньою наважкою 150 - 300 грам, які вже зараз підкорюють води Дунаю.

Стратегічна мета зариблення — відновлення популяції осетрових в Дунаї та забезпечення моніторингу й охорону їх оселищ.

"Вплив гідробудівництва, зарегульованості річок, інтенсивного промислу та браконьєрства призвели до значного скорочення осетрових та занесення їх до Червоної книги України. російська агресія, підрив Каховської ГЕС спровокував екологічну та гуманітарну катастрофу і поставив під загрозу існування багатьох видів дикої фауни, в тому числі і осетрових», - підкреслив Віталій ГОЛОВНЯ заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

“Для Одеської області розвиток рибної галузі - один із пріоритетів продовольчої безпеки. Саме тому ми були першою областю в Україні, де запровадили низку пілотних проєктів, спрямованих на розвиток рибного господарства”, - акцентує Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

«Осетрові — одні з найцінніших риб нижнього Дунаю. Вони є важливою частиною річкових екосистем, та водночас найвразливішим видом у світі. WWF-Україна системно працює задля відновлення популяцій червонокнижних видів осетрових риб в акваторії української частини Дунаю», — відзначила керівниця напряму «Вода» WWF-Україна Оксана КОВАЛЕНКО.

«Додаткове збільшення кількості осетрових у Дунаї є важливим кроком для їх збереження і відновлення. Адже через терористичні дії росіян на півдні України генофонд осетрових на жаль втрачено», - зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор КЛИМЕНОК.

“Осетрові риби в рибному господарстві завжди посідали окреме місце завдяки високоцінному м’ясу та делікатесній ікрі. Втім, за оцінками експертів, сучасний стан природних популяцій осетрових риб у водах України можна оцінити як критичний. З 6 їх видів вже втрачені європейський осетер і шип, а чисельність руського осетра, білуги, стерляді й севрюги продовжує скорочуватися. Сьогодні, коли країна у стані війни й майже кожна гривня йде на оборону, провести моніторинг природних популяцій осетрових, стало складніше”, - Сергій ХУТОРНИЙ фахівець Департаменту аграрної політики Одеської ОВА.

“Україна, попри військові виклики, схвалила Стратегію розвитку галузі рибного господарства до 2030 року, прийнято законодавство, яке забезпечує підґрунтя для цифровізації та дерегуляції у рибній галузі. Допомогли в цьому й, представники рибних підприємств, з якими ми проводили робочі наради. Вони показали де є найбільш гострі питання та надали практичні поради, що потрібно робити, щоб дати поштовх для розвитку. Рибалки дуже хочуть виходити на воду працювати, бо це, по-перше, їхній заробіток. А по-друге, - допомога громадам: робочі місця, надходження до місцевих бюджетів”, - підкреслює Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь