Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Щодо питання захисту прав дітей та надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Дата: 08.12.2023 20:04
Кількість переглядів: 70

Щодо питання захисту прав дітей та надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів розповіла під час брифінгу заступник начальника служби-начальник відділу розвитку сімейних форм виховання служби у справах дітей, Зоя Шевельова

На сьогоднішній день В Одеській області на обліку перебуває 849 дітей, яким було надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, з них 845 дітей, це діти, які зазнали психологічного насильства та 4 дитини, у наслідок каліцтва, контузії та поранення. До органів опіки та піклування подано 550 заяв, щодо встановлення статусу.

Також в області перебуває 15 дитячих будинків сімейного типу з інших областей, в яких виховується 123 дитини. За місцем переміщення їм надається соціальна, правова допомога.

В Україні на законодавчому рівні визначено охорону дитинства як стратегічний загальнонаціональний пріоритет, що має важливе значення для забезпечення національної безпеки України, ефективності внутрішньої політики держави.

Надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2017 року № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». У відповідності до постанови локальним актом для підтвердження статусу дитини, постраждалої від воєнних дій та збройних конфліктів є рішення чи розпорядження органу опіки та піклування. Інші документи, які б на законодавчому рівні підтверджували цей статус на сьогодні відсутні.

Право на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мають діти, які не досягли 18 років, і в результаті:

-отримали поранення;

-контузію;

-каліцтво,

-зазнали фізичного насильства;

- сексуального насильства;

-були викрадені, або незаконно вивезені за межі України;

- залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

- незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

- зазнали психологічного насильства.

Відповідний статус надається органом опіки та піклування за місцем фактичного проживання або перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

https://www.facebook.com/oda.odesa/videos/245941548325134


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь