Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

КУЯЛЬНИЦЬКИЙ ТА ТУЗЛОВСЬКІ ЛИМАНИ: РОЗВ'ЯЗАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ

Дата: 12.12.2023 18:36
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

‼️12 грудня 2023 року відбулося чергове засідання постійної комісії Одеської обласної ради з питань екології, природокористування, земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їх наслідків та оборонної роботи.

У заході взяли участь:

✅ члени постійної комісії – В.Д.Волканов, С.В.Митрофанський, Т.Д.Антов, І.Б.Капітан, О.Б.Кобильніков, О.Д.Кутателадзе, Є.О.Філонов;

✅ заступник голови Одеської ОВА - А.А.Фігель;

✅ директор Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА - І.В.Шатохіна;

✅ директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА - Є.С.Чикшеєв;

✅ представник ТОВ «Інститут морської аквакультури» - О.С.Нєдов;

✅ Тузлівський сільський голова – Л.В.Покровщук;

✅ Лиманський сільський голова – В.І.Резніченко;

✅ Дивізійський сільський голова – В.А.Скалозуб;

✅ член робочої групи з питань розвитку рибного господарства України при Міністерстві аграрної політики та продовольства України – Т.В.Моторна;

✅ в.о.директора НПП «Тузлівські лимани» І.М.Вихристюк;

✅ командувач оперативного угрупування військ «Дунай» - В.П.Отрощенко;

✅ начальник 26 прикордонного загону ДПСУ – К.І.Риньков;

✅ професор, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури ОДЕУ – П.В.Шекк;

✅ проректор з наукової роботи ОДЕУ – Ю.С.Тучковенко;

✅ заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України» - О.І.Лайко;

✅ заступник директора із загальних питань ДУ «Інститут ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України» - П.Г.Буланович;

✅ начальник управління Одеської обласної ради з майнових відносин – Л.О.Соколік;

✅ директор КП «Облтрансбуд» - О.В.Лужанський;

✅ ректор ОДЕУ – С.М.Степаненко;

🔥На порядку денному - питання з експлуатації каналу між Чорним морем і лиманом Бурнас на 2-му кілометрі піщаної коси та заходи щодо недопущення висихання Тузловських лиманів.

🌍Враховуючи прогресивне висихання Тузловських лиманів через відсутність достатнього живлення з річкового стоку, атмосферних опадів та постійного водообміну з морем, Одеській ОВА рекомендовано на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянути питання про першочергові заходи щодо недопущення катастрофічного висихання групи Тузловських лиманів, у тому числі можливість використання для цього наявного обловно-пропускного каналу на 2-му кілометрі піщаної коси Чорного моря.

🌍ТОВ «Інститут морської аквакультури» рекомендовано підготувати необхідні документи для утримання й експлуатації обловно-пропускного каналу на 2-му кілометрі піщаної коси Чорного моря згідно з вимогами законодавства.

🌍Адміністрації НПП «Тузловські лимани» рекомендовано вживати заходів для покращення гідрологічного режиму Тузловських лиманів, зокрема через забезпечення водообміну з Чорним морем відповідно до науково обґрунтованих рекомендацій.

🌊Зазначимо, солоноводний лиман Бурнас, розташований в Білгород-Дністровському районі Одеської області. Солоність води у ньому приблизно вдвічі вища, ніж в Чорному морі. Лиман з'єднується з морем за допомогою системи каналів. Довжина водойми близько 7 км, ширина — від 1 до 3 км. Система лиманів Сасик — Шагани — Алібей — Бурнас отримала статус міжнародних водно-болотних угідь, як місця поселення водоплавних птахів та занесена в міжнародний список Рамсарської конвенції про охорону водно-болотних угідь.

💥Також учасники засідання розглянули пропозиції щодо збереження та відновлення Куяльницького лиману. За інформацією науковців, екологічна ситуація навколо водойми залишається складною. Щорічне сезонне поповнення Куяльника 9-10 мільйонами кубометрів морської води несе загрози. У лимані можуть розпочатися процеси засолення й вапнування. Екологи вважають, що Куяльницький лиман та його унікальні грязі можна врятувати. Для цього треба наповнити його чистою прісною водою.

✅За результатами доповідей Одеській ОВА рекомендовано врахувати «Пропозиції щодо збереження та відновлення Куяльницького лиману» ДУ «Інститут ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України» при підготовці Регіональної Програми щодо збереження та відновлення водних ресурсів у басейні Куяльницького лиману.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь