Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

ІСТОРІЇ УСПІХУ

Дата: 18.12.2023 17:07
Кількість переглядів: 44

ІСТОРІЇ УСПІХУ

👩‍🌾 Тетяна Вовченко - фермерка з Одещини, яка не лише продовжила батьківські традиції хліборобів, але й заснувала господарство «Алекс-Агро». Сьогодні на 180 гектарах землі тут вирощують зернові та технічні культури: пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу та ріпак.

🌾Восени 2023 року господарство Тетяни Вовченко в рамках програми USAID АГРО отримало добрива для вирощування озимих культур. А навесні - насіння соняшника.

⚠️ Хто допомагає їй в роботі та якими програмами підтримки скористалася фермерка - читайте у публікації.

 

«Мої батьки були хліборобами і все життя присвятили праці біля землі», – розповідає Тетяна Вовченко, фермерка з Одещини. Саме на продовження батьківської традиції у 2006 році пані Тетяна з сім’єю заснувала господарство «Алекс-Агро». Сьогодні на 180 гектарах землі тут вирощують зернові та технічні культури: пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу та ріпак. Після смерті чоловіка, на господарстві Тетяні допомагають діти: син Геннадій закінчив навчання в аграрному університеті та нині за агронома, інженера і механізатора, а донька Діана, яка навчається в економічному університеті, допомагає у веденні бухгалтерської звітності. «За потреби я сама сідаю за кермо трактора чи машини для ведення польових робіт, наприклад оранки», – ділиться фермерка, а паралельно ще встигає вчителювати у місцевій школі – викладає німецьку мову.

🔰 Щоб підтримати мікро та малих українських фермерів, Програма USAID АГРО у межах Ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору – AGRI-Україна надала добрива для проведення осінньої посівної. Господарство пані Тетяни восени 2023 стало одним з 12,000 отримувачів мінеральних добрив для вирощування озимих культур. За допомогою фермерка звернулася, бо вже мала такий досвід – навесні 2023 «Алекс-Агро» отримало насіння соняшника в межах Ініціативи AGRI. “Допомога від Програми USAID АГРО є дійсно необхідною в цей важкий час. Ми дякуємо за підтримку та небайдужість міжнародних організацій до проблем сільгоспвиробників. Нещодавно ми отримали одну тонну мінеральних добрив. Організація та видача була на найвищому рівні”, - ділиться пані Тетяна.

🔸 Через війну невеликі агровиробники переживають складні часи, бо ціни на зерно знизилися, а вартість матеріально-технічних ресурсів значно зросла. Пані Тетяна зауважує, що це вже третя посівна кампанія в період війни, і вона здається ще важчою за попередні – власні ресурси господарств вичерпуються. “Аграрний бізнес нині стає збитковим. Ціни на вирощений врожай не покривають собівартість виробництва, а ще треба розраховуватися з пайовиками, заплатити всі податки. Ми сьогодні задаємося питанням: чи зможе малий та середній бізнес пережити 2024 рік? Але, попри все, продовжуємо працювати”.

💬 Пані Тетяна вважає, що сьогодні агровиробники мають бути більш гнучкими, гуртуватися та підтримувати одне одного. «Зараз про розвиток господарства мова не йде, головне – щоб втриматися на плаву та підтримувати людей, які нам довірили свої паї. Ми, українці – хлібороби, люди землі, ми щирі, добрі. Найбільше ми хочемо, щоб закінчилася війна і ми могли спокійно жити і працювати на своїй землі. Мусимо бути більш гнучкими та діяти з прогнозуванням кількох кроків наперед, гуртуватися і підтримувати один одного як можемо, оскільки сьогодні складні часи для всіх. Тож я вірю, що разом, спільними зусиллями, ми всі наближаємо нашу перемогу», - пояснює фермерка.

🌻 І щоб такі фермери, як пані Тетяна, продовжували вирощувати зерно і постачати необхідну для українського та світового ринку продукцію, Програма USAID АГРО підтримує українських фермерів у доступі до якісного насіння та добрив. Навесні 2023 року понад 8,200 українських агровиробників отримали допомогу від USAID: добрива, насіння соняшника і кукурудзи. Восени ще 12,000 аграріїв отримали мінеральні добрива для підживлення озимих культур. На весняну посівну 2024 Програма USAID АГРО надасть мінеральні добрива для понад 7600 українських агровиробників.

✔ Загалом, розподіл цих ресурсів забезпечує нагальну потребу в постачанні насіння та добрив для посівної площею понад 460,000 га, що дозволяє українським фермерам виробляти додатково 278,000 тонн зерна. Таких обсягів виробництва буде достатньо, щоб нагодувати від 5 до 10 мільйонів людей, враховуючи, що в середньому одна людина споживає 50-26 кілограмів хліба на рік.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь