Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

ІСТОРІЇ УСПІХУ

Дата: 18.12.2023 17:07
Кількість переглядів: 37

ІСТОРІЇ УСПІХУ

👩‍🌾 Тетяна Вовченко - фермерка з Одещини, яка не лише продовжила батьківські традиції хліборобів, але й заснувала господарство «Алекс-Агро». Сьогодні на 180 гектарах землі тут вирощують зернові та технічні культури: пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу та ріпак.

🌾Восени 2023 року господарство Тетяни Вовченко в рамках програми USAID АГРО отримало добрива для вирощування озимих культур. А навесні - насіння соняшника.

⚠️ Хто допомагає їй в роботі та якими програмами підтримки скористалася фермерка - читайте у публікації.

 

«Мої батьки були хліборобами і все життя присвятили праці біля землі», – розповідає Тетяна Вовченко, фермерка з Одещини. Саме на продовження батьківської традиції у 2006 році пані Тетяна з сім’єю заснувала господарство «Алекс-Агро». Сьогодні на 180 гектарах землі тут вирощують зернові та технічні культури: пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу та ріпак. Після смерті чоловіка, на господарстві Тетяні допомагають діти: син Геннадій закінчив навчання в аграрному університеті та нині за агронома, інженера і механізатора, а донька Діана, яка навчається в економічному університеті, допомагає у веденні бухгалтерської звітності. «За потреби я сама сідаю за кермо трактора чи машини для ведення польових робіт, наприклад оранки», – ділиться фермерка, а паралельно ще встигає вчителювати у місцевій школі – викладає німецьку мову.

🔰 Щоб підтримати мікро та малих українських фермерів, Програма USAID АГРО у межах Ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору – AGRI-Україна надала добрива для проведення осінньої посівної. Господарство пані Тетяни восени 2023 стало одним з 12,000 отримувачів мінеральних добрив для вирощування озимих культур. За допомогою фермерка звернулася, бо вже мала такий досвід – навесні 2023 «Алекс-Агро» отримало насіння соняшника в межах Ініціативи AGRI. “Допомога від Програми USAID АГРО є дійсно необхідною в цей важкий час. Ми дякуємо за підтримку та небайдужість міжнародних організацій до проблем сільгоспвиробників. Нещодавно ми отримали одну тонну мінеральних добрив. Організація та видача була на найвищому рівні”, - ділиться пані Тетяна.

🔸 Через війну невеликі агровиробники переживають складні часи, бо ціни на зерно знизилися, а вартість матеріально-технічних ресурсів значно зросла. Пані Тетяна зауважує, що це вже третя посівна кампанія в період війни, і вона здається ще важчою за попередні – власні ресурси господарств вичерпуються. “Аграрний бізнес нині стає збитковим. Ціни на вирощений врожай не покривають собівартість виробництва, а ще треба розраховуватися з пайовиками, заплатити всі податки. Ми сьогодні задаємося питанням: чи зможе малий та середній бізнес пережити 2024 рік? Але, попри все, продовжуємо працювати”.

💬 Пані Тетяна вважає, що сьогодні агровиробники мають бути більш гнучкими, гуртуватися та підтримувати одне одного. «Зараз про розвиток господарства мова не йде, головне – щоб втриматися на плаву та підтримувати людей, які нам довірили свої паї. Ми, українці – хлібороби, люди землі, ми щирі, добрі. Найбільше ми хочемо, щоб закінчилася війна і ми могли спокійно жити і працювати на своїй землі. Мусимо бути більш гнучкими та діяти з прогнозуванням кількох кроків наперед, гуртуватися і підтримувати один одного як можемо, оскільки сьогодні складні часи для всіх. Тож я вірю, що разом, спільними зусиллями, ми всі наближаємо нашу перемогу», - пояснює фермерка.

🌻 І щоб такі фермери, як пані Тетяна, продовжували вирощувати зерно і постачати необхідну для українського та світового ринку продукцію, Програма USAID АГРО підтримує українських фермерів у доступі до якісного насіння та добрив. Навесні 2023 року понад 8,200 українських агровиробників отримали допомогу від USAID: добрива, насіння соняшника і кукурудзи. Восени ще 12,000 аграріїв отримали мінеральні добрива для підживлення озимих культур. На весняну посівну 2024 Програма USAID АГРО надасть мінеральні добрива для понад 7600 українських агровиробників.

✔ Загалом, розподіл цих ресурсів забезпечує нагальну потребу в постачанні насіння та добрив для посівної площею понад 460,000 га, що дозволяє українським фермерам виробляти додатково 278,000 тонн зерна. Таких обсягів виробництва буде достатньо, щоб нагодувати від 5 до 10 мільйонів людей, враховуючи, що в середньому одна людина споживає 50-26 кілограмів хліба на рік.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь