A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Про стан зовнішньої торгівлі на Одещині у 2023 році

Дата: 30.12.2023 14:00
Кількість переглядів: 90

Про стан зовнішньої торгівлі на Одещині у 2023 році, розповів під час брифінгу в ОВА тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОВА Олексій Дмитренко.

◽️Попри війну Одеська область вже другий рік поспіль втримує позиції одного з ключових транспортно-логістичним хабів з експорту української продукції.

Впродовж І півріччя 2023 року, всупереч наріканням трейдерів на низьку пропускну здатність «зернового коридору», обсяг експорту та імпорту товарів Одеської області активно нарощувався і сальдо зовнішньої торгівлі залишалося позитивним.

Однак, починаючи з вересня поточного року темп росту експорту товарів почав уповільнюватися і за підсумками січня-жовтня 2023 року обсяг експорту товарів, порівняно з січнем-жовтнем 2022 року, скоротився на 21,1% та склав 1466,3 млн дол США.

Частка Одеської області у регіональному розрізі склала 4,9% (5-те місце), попереду м. Київ – 25,7 %, Дніпропетровська область – 13,3 %, Львівська область – 7,3 %, Київська область – 5,1%).

Причина скорочення обсягу експорту товарів є очевидною – це односторонній вихід росії з «зернової ініціативи», термін дії якої завершився 17 липня 2023 року і саме, починаючи з цього місяця, фіксуються негативні тенденції в експорті товарів.

За 11 місяців роботи «зернового коридору» українські аграрії змогли експортувати майже 33,0 млн тонн агропродукції та попередити глобальну продовольчу кризу у світі.

Порівнюючи товарну структуру експорту з довоєнним 2021 роком можна констатувати про збільшення у загальному обсязі експорту частки продуктів рослинного походження і готових харчових продуктів та зменшення частки жирів та олії рослинного походження; машин, обладнання і механізмів, електротехнічного обладнання; засобів наземного транспорту та плавучих засобів.

До Топ-10 експортерів-виробників Одеської області за обсягом експорту можна віднести:

◽️ТОВ «Дельта Вілмар Україна»

◽️ТОВ «Мед-Ок»

◽️ВКФ «Кріопром»

◽️ ТОВ «Укратлантік»

◽️ТОВ «Ясні Зорі»

◽️ПП «Джеса»

◽️ПРАТ «Ізмаїльський целюлозно-картонний комбінат»

◽️ТОВ «Укратлантік»

◽️ ТОВ «Белста»

◽️СП «Вітмарк-Україна»

Аналіз географічної структури експорту товарів у порівнянні з довоєнним періодом свідчить про те, що незмінними партнерами для нашої області залишилися: Туреччина, Румунія, Італія, Іспанія, Німеччина, Молдова, Китай, Єгипет, Індонезія, Причому низка країн є партнерами і щодо імпорту товарів, це – Туреччина, Німеччина, Молдова, Китай, Індонезія, окрім цих країн імпортуємо товари з Греції, Індії, Казахстану.

У контексті подальших перспектив зовнішньої торгівлі є сподівання, що обсяг експорту товарів «гуманітарним коридором» продовжуватиме зростати.

Водночас відкриття цього коридору не применшує важливість подальшої ефективної роботи Дунайського кластеру.

За 11 місяців роботи 2023 року загальні обсяги перевалки вантажів через українські Дунайські порти склали 29,4 млн тонн, що у 2,0 рази більше, ніж було оброблено за аналогічний період 2022 року (14,5 млн тонн). Якщо порівнювати з вантажообігом за 11 місяців 2021 року, коли було оброблено 4,9 млн тонн, зростання склало 597%

Більш детально дивіться у відео

https://www.facebook.com/oda.odesa/videos/405658941862108


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь