Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Актуальні проблеми в галузі інформаційної безпеки: нові виклики та шляхи подолання

Дата: 16.01.2024 15:19
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

У сучасному світі кіберзлочинність стала однією з найбільш актуальних проблем в галузі інформаційної безпеки. Її масштаби постійно збільшуються, а глобалізація кіберзлочинності стала суттєвим викликом для правоохоронних органів і організацій по всьому світу.

Про актуальні проблеми кібербезпеки говорили на спільній нараді, участь в якій взяли начальник ОВА Олег Кіпер, заступник голови ОВА Сергій Кропива, керівники правоохоронних та інших державних органів області.

Також до обговорення були запрошені представники банківських установ, IT спільноти, провайдерів, торговельної площадки ОLX, AUTO.ria, вищих учбових закладів та інші.

Учасники наради розповіли про практичну взаємодію у сфері протидії кіберзлочинності, сприяння в оперативному отриманні доказів для досудового розслідування у випадках скоєння шахрайства користувачами онлайн-ресурсів, а також щодо попередження таких випадків.

Олег Кіпер подякував правоохоронцям за щоденну роботу з попередження та виявлення шахрайств, що вчиняються із використанням методів соціальної інженерії, припиненню діяльності «Call–centre», недопущення використання засобів телекомунікації з метою ошукання громадян під приводом збору коштів на потреби ЗСУ, здійснення волонтерської діяльності, надання допомоги у розшуку безвісно зниклих у ході збройної агресії рф осіб, повернення військовополонених та отримання виплат родичам загиблих у зоні бойових дій.

Розвиток інформаційних технологій збільшує можливості шахраїв та кіберзлочинців, але, з іншого боку, також надає нові інструменти і для правоохоронців. Тому завдання для учбових закладів, які спеціалізуються на навчанні майбутніх фахівців у сфері зв’язку та ІТ-технологій, полягає в тому, щоб випускати кваліфікованих спеціалістів, які своїми розробками нададуть перевагу тим, хто захищає громадян та бізнес від фішингу, кардингу, вішингу, скімінгу та рефайлінгу. А самим громадянам необхідно бути пильними та обізнаними, адже в системі кіберзахисту людина та людський фактор залишається найслабшою ланкою.

Щоб не стати жертвою злочинних дій, необхідно йти в ногу з сучасним світом і відповідати його вимогам.

Сергій Кропива наголосив, що рушійні зміни у сфері цифровізації та кіберосвіченості прийшли в Україну з появою Міністерства цифрової трансформації у 2019 році. Менше ніж за 5 років наша країна зробила величезний прорив у цій сфері. Тому є всі підстави вважати, що спільними зусиллями проблеми будуть вирішені.

Довідково: навчитися основам кібербезпеки і отримати відповідний сертифікат можна на порталі Дія.Освіта за напрямами «Кіберзахист», «Основи кібергігієни», «Кібергігієна під час війни», «Обережно! Кібершахраї», «Кіберняні» та інші. Проходьте навчання за освітніми серіалами та не попадайтеся на гачок шахраїв!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь