Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

ЗАСІДАННЯ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ

Дата: 16.01.2024 15:28
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

📝16 січня 2024 року відбулося засідання Одеської обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

🔺На порядку денному:

✅ обговорення епізоотичної ситуації з грипу птиці Європи, у тому числі в Україні;

✅ звітування ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області про виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Одеській області у 2023 році;

✅ погодження плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Одеській області на 2024 рік.

🛑З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації з грипу птиці на території та профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин, господарчим суб’єктам усіх форм власності, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, рекомендовано забезпечити дотримання роботи підприємств у режимі «закритого типу».

📣Головний державний ветеринарний інспектор Одеської області Руслан Ахмадуллін наголосив на необхідності посилення контролю й недопущення перевезення птиці та сировини з неї без належно оформлених супровідних документів. Крім того, вжити вичерпних заходів щодо недопущення несанкціонованої торгівлі живою птицею та продуктів з неї у невстановлених місцях та на стихійних ринках й дотримуватися правил біобезпеки, що передбачає:

✅ посилення контролю в морських портах та пунктах пропуску через державний кордон з метою недопущення ввезення з небезпечних щодо пташиного грипу територій живої птиці, продукції птахівництва у ручній поклажі й багажу громадян, що прибули на територію України;

✅ забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед мисливців щодо небезпеки поширення збудника грипу дикою перелітною птицею;

✅ проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про небезпеку пташиного грипу та заходи профілактики;

⚠️У разі виявлення трупів дикої птиці та території мисливських угідь, об’єктів природно-заповідного фонду, місць зупинок дикої перелітної птиці, негайно повідомляти ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області для вжиття відповідних заходів реагування.

🌍Зазначимо, станом на сьогодні Одеська область безпечна щодо грипу птиці, але на території України епізоотичний стан ускладнився. Так, за період з 23.12.2023 по теперішній час на території чотирьох областей України (Чернівецька, Сумська, Рівненська, Кіровоградська області) зареєстровано 6 випадків захворювання птиці на грип у приватних домогосподарствах.

Нагадаємо, грип птиці – вірусне транскордонне захворювання, поширення якого неможливо зупинити лише обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

🚨Виникнення даного захворювання на території області може призвести до суттєвих економічних збитків: знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь