Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Обережно грип птиці !!!

Дата: 07.02.2024 15:09
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Відповідно листа Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області від 31.01.2024 № 14.2.3-2-09/746-24 в регіональному ландшафтному парку «Приінгульський» (узбережжя річки Інгул село Софіївка Баштанського району Миколаївської області зареєстровано спалах вірусу грипу птиці (лебедів) типу А субтипу Н5

У зв’язку з міграцією перелітної птиці особливої актуальності набирає таке захворювання як пташиний грип. В Україні проникнення вірусу пов’язане з перелітними птахами, Одним із шляхів поширення може також стати завезення живих свійських птахів із неблагополучних регіонів.

Пташиний грип – це інфекційна хвороба птахів, що викликає один зі штамів вірусу грипу типу А. Вважають, що всі види птиці так чи інакше сприйнятливі до цієї інфекції. Мігруюча водоплавна птиця, найчастіше дикі качки є природним резервуаром вірусу пташиного грипу та причиною занесення інфекції в приватні господарства. Водночас завдяки природній резистентності ця птиця найменше сприйнятлива до інфекції й може подолати в процесі міграції значні відстані при цьому заражаючи домашню птицю.

Велику занепокоєність викликає нещодавно виявлений факт, що свійські качки можуть мати безсимптомну форму інфекції, але при цьому виділяти патогенний вірус у довкілля і таким чином слугувати «мовчазним» переносником інфекції.

Віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину й несуть значний ризик для її здоров’я.

Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. Хвора птиця сидить або стоїть у напів коматозному стані з опущеною головою. При цьому загибель птиці сягає 80–100%. Кури інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом зовсім припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечою, набряками в ділянці голови і шиї, синюшністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом рідше – симптомами ураження органів дихання.

Джерелом інфекції є хворі та перехворілі птахи, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Чинниками перенесення збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічні переносники: обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни.

Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється в навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і пташиним послідом. Вірусоносійство в птиці, яка перехворіла, триває 2–3 місяці та більше. Інкубаційний період – 1–7 днів. В окремих випадках – від декількох годин до 7 діб і більше.

Превентивні заходи

Враховуючи ускладнення епізоотичної ситуації з грипу птиці рекомендуємо громадянам, які утримують курей, гусей, качок, індиків, перепелів, голубів, фазанів та інших птахів, щоб мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства дотримуватись таких обов’язкових заходів:

• птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

• не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

• не допускати контакту домашньої птиці з дикою птицею, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов'язані з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки та інші) та особливо з дикою перелітною птицею;

• проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

• при підозрі захворювання чи загибелі птиці необхідно звертатися до спеціаліста ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь