З МЕТОЮ ЗАПОБІГАННЯ ЗАНЕСЕННЯ ВІРУСУ АЧС В ГОСПОДАРСТВА ВСІХ ФОРС ВЛАСНОСТІ РЕКОМЕНДУЄМО:
– Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях (закритий режим роботи).
– Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми.
– Проводити щоденний ретельний огляд тварин з метою виявлення захворівших.
– Регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині.
– Обслуговування тварин проводити лише у спецодязі, при цьому використовувати лише інвентар закріплений за кожним приміщенням.
– Постійно вести боротьбу з гризунами.
– Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
– Не купувати неідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
– Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
– Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
– Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.
-При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання,при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини за яким закріплений ваш населений пункт.
-Обов’язково забезпечувати доступ представників Держпродспоживслужби до свиней для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
– Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».
– Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
– Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин.
– Не використовувати для напування свиней воду з інших джерел окрім як з артсвердловин.
– Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.